Takmer 40 tímov zo šiestich krajín v štyroch kategóriách, také bolo tohtoročné slovenské finále 3×3 Central Europe Tour 2018 v bratislavskej Eurovei. Domáce celky sa v nabitej konkurencii nestratili.

Tradične bolo totiž o čo hrať – miestenka na veľké finále, ktoré sa uskutoční už najbližší víkend v Prahe a v hre boli aj prize money. Víťaz v mužskej kategórii si odniesol 500€, zdolaný finalista 300€ a tretí tím 100€. Víťaz ženskej kategórie získal 200€, 100€ a 50€. Bratislava bola okrem toho tento rok zaradená aj ako kvalifikačný turnaj tzv. kategórie „satelit“. Bojovalo sa tak o miestenku na turnaj kategórie „challenger“ do lotyšského Ventspilsu (28. a 29. júla). Práve challengery sú podujatiami, pomocou ktorých sa môžu tímy kvalifikovať na prestížnu svetovú tour.

„Sobotňajšie podujatie v Eurovei bolo čerešničkou na torte pre divákov. Skvelá medzinárodná účasť, atraktívne zápasy a úžasné prostredie bratislavského obchodného centra. Som veľmi rád, že v tak náročnej medzinárodnej konkurencii sme mali v semifinále aj slovenského zástupcu, klobúk dole. Podarilo sa nám vytvoriť podujatie a celú tour spoločne s českou a poľskou stranou, ktorá si v Európe urobila skvelé meno a s ním samozrejme aj celé SBA,“ zhodnotil podujatie manažér 3×3 basketbalu Slovenskej basketbalovej asociácie Marek Adamčík.

Bratislava bola dejiskom troch kategórii, začneme tou najmladšou – chlapci do 18 rokov. Do nej sa prihlásilo desať celkov, vrátane slovenskej a ukrajinskej reprezentácie. Práve tieto dva tímy sa stretli aj vo finále, z triumfu sa radovala Ukrajina po výsledku 11:9.

Ženská kategória mala šesťčlenné zastúpenie, vrátane slovenskej dievčenskej reprezentácie do 18 rokov či skúseného družstva „Vydýchané z lavičky“. Celkové víťazstvo však patrilo tímu „Déväť“ (Zuzana Mračnová, Barbora Šeligová, Jana Kankríniová, Romana Vyňuchalová), vo finále zvíťazili nad Vydýchané z lavičky 19:15. Štvorica basketbalistiek sa tak radovala už z tretieho triumfu na tohtoročnej tour, okrem toho získala prvenstvo aj v Jihlave a Seredi.

Tradične najnabitejšie to bolo medzi mužmi, kde sa napokon predstavilo 23 zástupcov z rôznych krajín. Už v skupinovej fáze skončil také tímy ako „Letný Vánok“, „Čistiaci prostriedok“ či „Meferes Prievidza“. Česť slovenských celkov zachraňoval „Energy Team“, ktorý sa prepracoval do semifinále. Spolu s nimi bojovalo o pódiové umiestnenie slovinské družstvo GEZA PUB Beltinci, zástupca z Ukrajiny – Ukrdealing a čiernohorský celok Ralja Intergalactic.

Štvorica Ondrej Haviar, Michal Podhorský, Ladislav Stojanov a Jozef Vojtek napokon obsadila tretie miesto, keď v semifinále prehrala s Ralja Intergalactic 16:20, ale v boji o bronz zdolala GEZA PUB Beltinci 21:12. Víťazom sa napokon stal favorizovaný Ralja Intergalactic, vo finále zdolali Ukrdealing 22:13.

Konečné poradie – chlapci do 18 rokov:

  1. Ukrajina „U18“
  2. Slovensko „U18“
  3. Banici a vyfukany

 

Konečné poradie – muži:

  1. Ralja Intergalactic
  2. Ukrdealing
  3. Energy Team

Konečné poradie – ženy:

  1. Déväť
  2. Vydýchané z lavičky
  3. Mobi

Autor: Michal Duchovič

Foto: Michael Novák